Kargo Tesliminde Bilinmesi Gerekenler

kargo-teslim-alan-musteri

Gelişmekte olan e-ticaret sektörünün en önemli oyuncularından biri de şüphesiz kargo ve teslimat firmaları. İnternetten ürün satın alındığında kargo firmaları aracılığıyla ürünleri teslim alabiliyoruz, bu sebeple de iyi oturmuş bir sisteme ve geniş bir dağıtım alanına sahip olan kargo firmalarının olduğu bir ülkede e-ticaretin de önü oldukça açık oluyor.

Türkiye’deki lojistik firmaları ülke genelinde her yere dağıtım sağlamalarından dolayı oldukça geniş bir dağıtım alanları bulunuyor. Bu geniş ağ sayesinde tüketiciler internet üzerinden sipariş verdiklerinde Türkiye’nin neresinde olurlarsa olsunlar ürünlerini teslim alabiliyorlar.

Tabii ki dağıtım alanının geniş olması tek başına yeterli bir çözüm olmuyor. Büyümekte olan bir sektör olduğu için henüz aksaklıklar ve düzeltilmesi gereken noktalar bulunuyor; fakat bu konuda yük sadece kargo şirketlerinin omuzlarında değil. Kullanıcıların da kargo teslimatları sırasında bilmeleri gereken bazı önemli noktalar var.

Ürün teslimatı sırasında bir sorun oluştuğunda gönderici firma, kargo şirketi ve alıcı kişi üçgeni arasında dönüp duran diyalogları azaltmak, teslimat sırasında ve de sonrasında daha az sorun yaşanması için alıcının da bazı önemli noktalara dikkat etmesi gerekiyor.

Ürünü kontrol etmeden, paketi teslim aldığınıza dair imza atmayın
Kargo geldiğinde kargoyu açıp kontrol etmeden, doğrudan kargo görevlisinin uzattığı, teslim aldığınızı gösteren kağıdı imzalamak yapılan en büyük yanlışlardan biri. Bu belgeyi imzalamadan önce dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var.

Bu kağıdı imzaladıktan sonra ürünü resmi olarak teslim almış oluyorsunuz ve kargo şirketinin rolü bu noktada bitiyor. Bu sebeple imza atmadan önce ürününüzün paketini açarak, herhangi bir hasar olup olmadığına, ürünün eksiksiz bir şekilde teslim edildiğinden emin olun. Eğer ürün eksiksiz ve hasarsız bir şekildeyse o zaman kargo görevlisinin uzattığı belgeyi imzalayabilirsiniz. Kargo görevlisi acelesi olduğunu ve hemen gitmesi gerektiğini söylese bile bunun sizin yasal hakkınız olduğunu unutmayın.

Bunu da oku :  Yurtiçi Kargo Covid-19 Salgını Önlemleri

Ürünü kargo görevlisinin yanında kontrol edin
Satın aldığınız ürünün paketini kargo görevlisinin önünde açın. Eğer paketi içeri götürerek açarsanız, herhangi bir eksik olması halinde bunu ispat edemezsiniz. Bu sebeple ürününüzü kargo görevlisinin yanında kontrol etmeniz gerektiğini unutmayın.

Ürün hasarlıysa veya eksikse “Hasar Tespit Tutanağı” isteyin
Eğer üründe bir hasar ya da eksik varsa, kargo görevlisinden “Hasar Tespit Tutanağı” hazırlamasını isteyin ve ürünü teslim almayın. Ürünü kargo görevlisine iade edin ve kargo şirketi de bu tutanakla beraber gönderici firmaya kargoyu teslim etsin. Yalnız yine burada dikkat edilmesi gereken bir nokta bulunuyor: Hasar Tespit Tutanağı’nı hazırlamadan önce ürünü teslim aldığınıza dair bir imza atmamış olmanız gerekmekte.

Teslimat sırasında adreste yoksanız kargonuz en yakın şubeye bırakılır
Ürün teslimatı sırasında alıcı kişi teslimat adresinde değilse kargo görevlileri bu paketi en yakındaki kargo şubesine bırakırlar. Buradaki problem ise bazen kargo görevlileri, alıcıyı adreste bulamadıklarında, bırakmaları gereken notları bırakmıyorlar. Aceleyle adresten ayrılan görevli, kişi adreste yoktu diyor; fakat kullanıcıyı bilgilendirici bir not bırakmıyor. Kendisine not bırakılan alıcı ise bu durumda kargo şirketi yerine ürünü aldığı şirketle irtibata geçiyor. Gönderimi yapan şirket, tek tek tüm kargoları takip etmediği için de onlar da kargo şirketiyle temasa geçmeye çalışıyorlar ve sonrasında hikaye yine “biz alıcıyı evde bulamadık” cümlesine dönüyor ve adeta kuyruğunu kovalayan köpek misali bir sonuç alınamıyor.

Peki bu durumu önlemek için ne yapmak gerekiyor? Dikkat edilmesi gereken ilk husus gönderici firmanın, ürün takibi bilgileri sırasında, paketin ortalama olarak kaç gün içinde alıcıya ulaşacağını bildirmesinin gerekliliği. Alıcı kişi de ortalama süreyi takiben, eğer hala kargo eline ulaşmadıysa, kargo şirketiyle irtibata geçerek bilgi almalı. Tabii ki burada en büyük görev yine kargo şirketlerine düşüyor. Onlar da alıcıları evde bulamadıklarında alıcıların görebilecekleri bir not bırakırlarsa, bu tip sorunların nispeten önüne geçilebilir. Kısa vadede zamandan tasarruf edip, aceleyle iş yapmanın, uzun vadede markalara müşteri kaybettirebileceğini göz ardı etmemek gerekiyor.

Bunu da oku :  Kargo Hasar Tespit Tutanağı

Sektörün yeni gelişmekte olması ve bu tip sorunların yaşanması hem e-ticaret şirketlerini hem de lojistik firmalarını olumsuz etkiler. Servisten mutsuz kalan müşteri, bir daha ne o siteden alışveriş yapar, ne de kargo firmasını kullanır.

Beyaz eşya gibi ağır eşyaları kargo görevlileri daireye teslim etmeyebilirler

Beyaz eşya, mobilya ve benzeri ürünler, ağır ve büyük oldukları için kargo görevlilerince apartman dairelerinin üst katlarına taşınmayabiliyor. İnternetten alışverişlerde bu tip büyük ürünlerinin teslimatında pek çok kez sıkıntı yaşanmış olması ve hem alıcının hem gönderici firmanın hem de kargo görevlilerin bu konuda birbirlerinden şikayet ediyor olması da bu konuda belli bir yasal boşluğun olduğunu ortaya koyuyor.

Bu tip eşyaların teslimatı sırasında kargo firmaları, sadece apartmanın kapısına kadar teslimat yaptıklarını belirtiyorlar. Hukuki olarak tam bir netliğe kavuşmamış bir konu olduğu için kullanıcıların internetten bu tip büyük ve ağır ürünleri satın almadan önce, satıcı firmadan bu konu hakkında detaylı bilgi almaları, 3 taraf arasında yaşanabilecek problemlerin azalmasında yararlı olabilir. Tabii ki bu tip büyük ve ağır ürünlerin satışını yapan firmaların, kargo teslimatı sırasında kullanıcının kapısına kadar bu eşyaların taşınmasını sağlayabiliyor olması da tüketiciye bir güven verecektir.

Aldığınız ürünün faturasını kontrol edin
Online siparişlerde ürünün faturasını eğer teslimat adresine istediyseniz, mutlaka kargo geldiğinde ürünün faturasını kontrol edin. Eğer ürünün faturası yoksa bunu gönderici firmaya ve kargo görevlisine bildirin, gerektiği takdirde ürünü teslim almayın. Faturasız bir ürünü aldığınızda, ürünle ilgili bir sorun yaşadığınızda ürünü satın aldığınız firmadan herhangi bir destek alamayacağınızı unutmamalısınız.

Bunu da oku :  Belirli Şartlarda Taşınacak Kargolar/Gönderiler

Kargo şirketi telefonla bildirim yapmak zorunda değil
Ürün teslimatları sırasında bazen tüketicilerin de haksız oldukları noktalar olabiliyor. Tüketiciler ürün teslim edilmeden önce kargo firmasından telefon bekleyebiliyor, telefon gelmediği için de adreste bulunmadıklarını belirtebiliyorlar. Bu tip durumlarda eğer kargo şirketi size telefonla bildirim yapacaklarını özel olarak belirtmişse, ancak bu durumlarda teslimattan önce sizi arayarak haber verirler. Aksi durumda kargo şirketi doğrudan verdiğiniz adrese gelir ve teslimatı gerçekleştirir.

Kargonuzun takibini yapmayı ihmal etmeyin
Online alışverişin kullanıcıya kolay bir şekilde alışveriş imkanı sunuyor olması, tüketicinin üzerinden sorumlulukları kaldırmıyor. Tüketici internetten sipariş verdikten sonra aslında iş orada bitmiyor. E-ticaret şirketlerinin büyük bir bölümü kargo takibi bölümüne sahip ve kullanıcılar, sitelerdeki bu bölümden kargolarını takip edebiliyorlar. Eğer zamanında ulaşmayan ve geciken kargolar gözünüzü korkutuyorsa, siparişi verdikten sonra bu bölümlerden kargonuzu mutlaka takip edin.

E-ticaret siteleri, kullanıcılarına ürünleri kargoya verdiklerinde, bilgi veriyorlar. Bu süre içinde de tüketici herhangi bir olağandışı bir durumla karşılaştığında kargo şirketiyle irtibata geçerek ürünlerini sorgulamaktan çekinmemeliler. Her ne kadar ürünü teslim etmek hem gönderici hem de kargo firmasının yükümlülüğü olsa da, tüketiciler verdikleri siparişleri de takip ederek, bir sorun oluştuğunda bu durumda her iki şirketle de iletişim içinde olmalı.

(Visited 23 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment